Vasanejdens Pensionärer

Om föreningen

Föreningen startades i januari 1980 och registrerades i december 1981 och har haft ett medlemsantal som pendlat mellan 40 och 50 medlemmar. Vi träffas varje onsdag kl 12 – 14 i Arbetets Vänners hus, 2. våningen, Formansgatan 14, från september till maj. Vi hör till Finlands Svenska Pensionärsförbund och SPF Österbotten, vilket innebär att vi tar del av både förbundets och Österbotten regionens evenemang och verksamhet.

Programurval

Eget program

Varje onsdagsträff inleds med ordförandes välkomsthälsning och lite allsång samt information och inbjudningar till deltagande som kommit från olika arrangörer. Vi ordnar lotterier, frågesport och motion i olika former. Vi besöker också olika inrättningar i staden och gör teaterbesök. Kortare bussutflykter till intressanta platser i närområdet ordnas då och då.

Reseskildringar

Vi bjuder in intressanta personer som berättar om sina resor och vi har bl.a. fått följa med till Svalbard, Peru, Vancouver, längs Transsibiriska järnvägen och på cykeltur till Spanien. Vi har fått höra om hur det är att arbeta i Asien, varit på fotosafari både i Afrika och Asien och på fågelskådning i Vöråskogen.

Samhällsinformation

Vi har haft besök av brandkåren, fått höra om äldre i trafiken både som fotgängare och bilist. Vidare har vi haft besök av representanter som informerat om vad som händer inom sjukvården, kyrkan och staden.

Eget välmående

Vi har också haft gäster som informerat om äldres olika problem och behov som t.ex. kostvanor, syn- och hörselproblem och utbudet av olika hjälpmedel.

Pensionärsparlamentet

Vi har möjlighet att delta i Kvarkens pensionärsparlament, ett evenemang som försiggår i maj varje år; vartannat år i Västerbotten och vartannat år i Österbotten. Hittills har vi träffats två gånger i Västerbotten och i vår träffas vi för andra gången i Vasa.

Dessutom
Pensionärsförbundet sköter pensionärernas intressebevakning
Vi har vår representant i Vasa stads äldreråd
Pensionärsförbundet ordnar flera resor per år ut i Europa till olika länder med
kunniga guider och bekväma inkvarteringar
Som medlem får man en gratisprenumeration på pensionärernas tidning God Tid.

Avslutning

Varje onsdagsträff avslutas med trevlig samvaro kring kaffebordet tillsammans med dagens gäst.